Information om siden

  vad är siden, silke görs från silkeslarven som i sin metamorfos förvandlas från ägg till larv till puppa till färil.
 

 

Siden är ett fantastiskt material som framställts under faktiskt tusentals år! Siden är är naturens funktionsmaterial samtidigt som det är vackert, praktiskt & funktionellt. Har du väl börjat vill du inte sluta och våra kunder brukar skoja om att vi bör ha varningslappar eftersom det är beroendeframkallande! Materialet tycks dock fortfarande ha många hemligheter och forskning sker inom en rad olika vetenskapliga inriktningar. Siden håller dig lagom varm & sval både på solsemestern & skidturen.

SNABBFAKTA OM SIDEN:

- Siden är ett rent naturmaterial som produceras av silkeslarven
- Det finns tusentals olika sorters silke! Siden Selma använder sig  av de finaste kvalitéerna av mullbärssilke
- Silkesfibern är världens längsta naturfiber
- Siden benämns ofta som tyget och silke som tråden
- Silkesfibern är delvis ihålig och kan därför behålla värme och samtidigt transportera bort fukt
- Siden är tack vare temperaturregleringen naturens funktionsmaterial = värmer vid kyla och svalkar vid värme
- Silke håller dig jämnare tempererad och är hudvänligt eftersom fibrerna är nästan helt friktionsfria. Perfekt närmast kroppen och skillnaden märks verkligen i strumpor & underkläder! 

vad är sidenfakta & information om siden och silke. Sidenskola & handbok om siden!

Silkets unika egenskaper gör det extra relevant bl.a. inom temperaturreglering, hållfasthet & dermatologi.

Idag anses det som ett vetenskapligt intressant material då det innehåller världsrekord i många textilgrenar:

- världens längsta naturfiber

- världens lenaste naturmaterial

- har bäst draghållfasthet i förhållande till tjocklek (oerhört spännande)

- inget material är bättre på att hålla oss lagom varma!   

BRA FÖR HUDEN

Längden på silkesfibern bidrar till att göra silket så lent, silkestrådar har inget som sticker ut ur fibern och tråden kliar därför inte! Perfekt för alla med känslig hud & många med eksem upplever att våra lena kvalitéer verkligen gör skillnad. Sidenet innehåller också naturliga fetter vilket bidrar till att upprätthålla hudens fuktbalans & inte torka ut så som bomull & syntet kan göra. Detta märks verkligen i Siden Selmas kläder i sidentrikå! 
res lätt & packa litet med smarta reseprodukter! Ett gäng människor på väg uppför ett berg som behöver lätta silkesprodukter för att minimera packningen.

RES LÄTT, LYXIGT & PRAKTISKT MED SIDEN

Våra smarta reseprodukter i siden ger mer plats i bagaget! För alla oss som älskar att resa & upptäcka är siden fenomenalt eftersom det är lätt, platsbesparande, lyxigt, praktiskt & alltid lagom varmt! Siden behöver ej tvättas lika ofta som bomull & syntet vilket är bra när man är ute på äventyr. På alla vandringar, fjällturer & backpackingresor är materialet suveränt & sidenstrumpor och linnen minskar t.o.m.  risken för skavsår!   

Silket har en tusenårig historia! Läs mer här!

SILKETS HISTORISKA URSPRUNG

Silkeslarven och mullbärsträdet kommer ursprungligen från Kina. Siden är ett rent naturmaterial som enligt sidenlegenden ska ha upptäckts av en kinesisk kejsarinna som ska ha fått en silkeskokong i sin tekopp! Hon ska därefter ha sett hur silkestråden löste upp sig i det heta vattnet och förstått att den otroligt tunna och fina tråden kunde göra tidigare ej skådade tyger. Till en början hade Kejsaren och den kejserliga familjen ensamrätt på användandet av silket och kejsaren utsmyckades i vävda praktfulla dräkter i den gula kejserliga färgen. De första silket kan dock vetenskapligt spåras tillbaka 7000-5000 år i tiden till den yngre stenåldern, neolitikum, under Shang & Zhou-dynastierna. Under Qin & Han uppnådde silkproduktionen hög teknologisk utveckling och silket spreds när Tangdynastin skapade ett internationellt handelsvälde. 

SIDEN I SVERIGE

I den Svenska historien finns det oerhört spännande berättelser om siden. Materialet kom via sidenvägen, Ostindiska kompagniet och via de stilbildande länderna i Europa. I Sverige i takt med att efterfrågan gick upp uppmanades vi att bli självförsörjande på siden genom att odla inhemskt och väva lokalt. I Stockholm under mitten av 1700-talet vävde nästan hela 2000 personer siden vid 882 vävstolar! Många svenska slott och herresäten hade fantastiska sidentapeter under den här tiden och efterfrågan var mycket hög. Nästan all väveriverksamhet var belägen i Stockholmsområdet. Det förekommer fantastiska svenskproducerade tyger och mönster från den här tiden men själva odlingen av silke och produktion av råmaterialet måste anses som ett misslyckande. Flera försök har gjorts men produktionens omfattning har inte lönat sig i förhållande till ansträngningarna, främst på grund av det inte tillräckligt gynnsamma klimatet. Under slutet av 1700-talet gick sidenprouktionen ner oerhört av en rad anledningar för att sedan öka igen under 1800-talet mycket tack vare K.A. Almgrens sidenväveri!   

HISTORISKT HÖGTEKNOLOGISKT ANVÄNDBART?

Under luftballongens storhetstid innan polyestern uppfunnits användes silke som material i luftballonger! Zeppelinare, flygplan och en rad olika luftfarkoster experimenterade med siden som material på grund av det ultralätta men samtidigt starka materialet. Idag experimenteras mycket på siden inom brandskydd och hållfasthet i bl.a. skottsäkra västar! 


Siden är ett material med lång historia! Läs mer om legenden om kejsarinnan och tekoppen!

MATERIALET SILKE 

Silkesspinnaren bombyx mori tros ha utvecklats från en vild spinnare Bombyx mandarina. 
Bombyx mori - latinska namnet för silkesspinnaren från bombyx= silke  morum(mori) =mullbär 
Materialet silke kommer från silkeskokongen som silkeslarven spinner under sin metamorfos. Det unika med silke är att larven spinner en sa

mmanhängande silkesfiber som är världens längsta naturfiber vilket möjliggör de otroligt lena och långa silkestrådarna. Silkeslarvens livscykel är otroligt fascinerande och går från ägg till fjäril. För att få haspelsilke som är den finaste kvalitén av siden ångar man kokongerna och frigör silkestråden. Vid produktionen av silke används förhållandevis små mängder vatten, materialets produktion är på så sätt långt mer miljövänlig än bomull, lin & cellulosamaterial. 

VARFÖR ÄR SIDEN SÅ BRA?

När vi på Siden Selma började sälja underkläder i silketrikå i slutet av 80-talet kände få till att siden närmast huden är behagligt, temperaturreglerande och praktiskt. Siden är det optimala materialet i underkläder eftersom det är mer temperaturreglerande än bomull, syntet, ull, lin och bambu. Materialet andas faktiskt bättre än alla naturmaterial och konstgjorda syntetfiber och silkets unika egenskaper gör det till materialens Rolls Royce. Siden används av många både i lena och sköna trikåunderkläder, lätta reseprodukter, värmande sidenlångkalsonger, temperaturreglerande sidentäcken & hudvänliga örngott och sovmasker. Att ha siden närmast kroppen gör skillnad i vardagen. 

NÄR KAN JAG ANVÄNDA SIDEN? 

Siden är praktiskt som material i mängder av olika situationer och våra sidenprodukter och används varje dag av tusentals Siden Selma-kunder! Siden används både i lena och sköna trikåunderkläder, lätta reseprodukter, värmande sidenlångkalsonger, temperaturreglerande sidentäcken & hudvänliga örngott och sovmasker! Att ha siden närmast kroppen gör skillnad i vardagen. Testa mjuka och svala sidenstrumpor på kontoret eller ett underlinne eller blusliv för att skydda en fin skjorta & upplev känslan av siden!

reselakan_smarta_reseprodukter

OLIKA KVALITÉER I 100% SIDEN:

Vi använder oss av en mängd underbara kvalitéer som alla valts ut särskilt och testats grundligt av oss. 

Silketrikå

Underbart mjuk och smidig kvalité som används i alla våra underställ. Passar perfekt att bära som underkläder och blir som en andra hud. Ljuvlig känsla med optimal temperaturreglering! Våra underställ i sidentrikå är trikåstickade av den finaste och längsta mullbärsfibern av högsta kvalité, vilket ger de mjukaste och mest hållbara plaggen.​ Finns i två tjocklekar slitstark & i standardtjocklek. 

Råsiden

Härligt naturlig sidenkvalité som ofta upplevs som grövre i texturen. Är gjord på kortare silkesfiber där fjärilslarven ibland hunnit lämna kokongen.  

Spunnet silke 

En sidenkvalité som kan stickas och vävas i mängder av former. Kallas av oss ibland också för spunsilk. Här används inte de allra längsta silkesfiberna till att spinna silkestråden vilket gör det lämpligt till finstickade & lite tjockare kvalitéer som ofta upplevs som aningen varmare än vår vanliga silketrikå. 

Crinkel

En ultralätt sidenvariant av habutai som är stretchig och följsam. Genom att sy i vävt silke skapas en härlig textur som kan liknas vid välgjord smock. 

Veckat 

Lätt och praktisk kvalité i vävt silke. Dess smickrande veckade yta skapas genom vattenånga. Efter tvätt ska plagget halvtorka ihopsnurrat för att behålla vecken och sedan plantorka. 

Habutai (tuskaftväv) 

Känt som det klassiska sidentyget. Slätvävd mjuk tuskaftväv. Medelglansig.

Satinväv 

Satin är ett vävsätt som ger de blankaste och lenaste ytorna. Vävsättet ger en högblank sida och en lite mattare. Kvalitén är den mest friktionsfria & är underbart len. Våra örngott och produkter i satin är extra bra för att skydda hud och hår. 

Crêpe de Chine

En av de äldsta och finaste sidenkvalitéerna i vävd form. Vackert och praktiskt med klassisk känsla som gör sig särskilt bra i blusar och festplagg. Skrynklar mindre än satin och är perfekt på resor!

Konstsjalar i 100% äkta siden med fantastiska tryck av klassiska konstverk.

sidenreselakan_

Att ha siden i bagaget gör verkligen resan lättare på många sätt!

Sidenreselakan 
112x220 cm
Totalvikt endast 190 g!
sidenreselakan_res

  

 

  • Siden är världens lenaste tråd vilket gör materialet otroligt lent & hudvänligt
  • Siden är temperaturreglerande och därför nästan alltid lagom varmt 
  • Ett tyg av siden är starkare och lättare än bomull, syntet & lin vilket gör materialet perfekt i reselakan
  • En ultralätt sidensjal tar nästan ingen plats men kan på en flygning först svalka då en kupé eller kabin ofta är för varm och sedan värma då AC:n kommit igång
  • Siden underlättar faktiskt helt enkelt livet på resande fot! 

 

SILKETRIKÅ & UNDERSTÄLL I SIDEN = VINTERSIDEN

Upplev siden närmast huden! Siden andas på ett oslagbart sätt och tillåter fukt att transporteras genom materialet. Många av våra kunder använder långkalsongerna i situationer där de omväxlande vistas inomhus och utomhus. Du håller dig lagom tempererad både i skidbacken och inne i värmestugan. Många syntetmaterial försöker förgäves efterlikna dessa funktioner som under tusentals år utvecklats naturligt.  Sidenlångkalsonger ska bäras närmast huden och den mjuka sidentrikån är otroligt behaglig.

Siden är naturens egna funktionsmaterial som andas på ett oslagbart sätt & tillåter fukt att transporteras genom materialet! Sidenunderställens växelvarma funktion märks verkligen i sportsammanhang som längdskidåkning och slalom samt i situationer där man omväxlande vistas inomhus och utomhus. Du håller dig lagom tempererad både i skidbacken och inne i värmestugan!

Många andra material försöker efterlikna dessa funktioner som under tusentals år utvecklats naturligt, välj originalet! Sidenlångkalsonger ska bäras närmast huden och den mjuka sidentrikån är otroligt behaglig och friktionsfri. Siden är svalare än ull och värmer också vid fuktiga förhållanden. Vid minusgrader under -10 rekommenderas för bästa värmeeffekt alltid tre lager, först siden sedan ett isolerande lager och slutligen ett vindtätt skallager.

Siden när man sover & under natten

Sov lagom varm hela natten med naturligt temperaturreglerande siden.
Silkefibern är delvis ihålig vilket möjliggör en unik andningsförmåga. Fukt kan ta sig igenom materialet och samtidigt som en behaglig värme lagras i luftlagren.
Frusna kan hålla sig varma och varmblodiga kan hålla sig svala med siden! Dessa egenskaper märks särskilt väl i våra underkläder och silkevaddstäcken som många av våra kunder och vi själva på Siden Selma fullkomligt älskar!

* temperaturreglerande
* det mjukaste & lenaste materialet som finns 
* ger minst friktion av alla material mot huden

 

SILKEVADD - Sidentäcken & sidenkuddar

Silkevadden har i Kina använts i både täcken och kuddar i flera tusen år och dess fördelar tycks aldrig sluta att fascinera. Under ett ljuvligt täcke av 100 % silkevadd sover du i behaglig temperatur hela natten. Lyxigt, lagom varmt, lätt och sagolikt skönt! Alla våra silkevaddstäcken & kuddar har fyllning av finaste mullbärssilke till oslagbara priser jämfört med hela den Europeiska marknaden!

Silke andas på ett helt annat sätt än exempelvis dun. Silkevaddens unika egenskaper tillåter fukt att ta sig igenom täcket samtidigt som man behåller den sköna värmen. Perfekt för alla som har svårt att hålla en jämn kroppstemperatur under natten och därigenom hindras att sova gott. 

Silkefibern är glatt och därmed smutsavvisande. Silkevadden behöver inte tvättas utan vädras istället. Fläckar ytbehandlas och tas lätt bort med lite vatten och enzymfri tvättvål. Naturmaterial som passar utmärkt för dunallergiker. 

Silkevaddstäckena görs för hand, varje tunt skikt av silkevadd sträcker sig över hela täcket vilket ger en hållbar och jämn fördelning. Vadden fästs för hand vid yttertyget, klipp inte bort fästtrådarna. Yttertyget på täckena finns i siden, bomullssatin och bomullsgasväv.Täcken med yttertyg i siden är mönstrade och kanalsydda.​ Siden och gasväv ger de viktmässigt lättaste täckena medan siden och bomullssatin är lättast att ytbehandla och håller längst. Silkevaddstäcken där plomberingen har brutits bytes ej men i våra butiker erbjuder vi hemlåning av provtäcken. Vi har också kuddar och madrasser i silkevadd, lika underbara som silkevaddstäcken! 

Sidenlakan - Bäst pris & kvalité i Skandinavien!

SIDENLAKAN & SIDENÖRNGOTT

Lenare och lyxigare än sidenlakan finns inte! Gör din säng underbart behaglig & vacker! Alla våra sidenlakan är i 100% siden och finns i lite olika utföranden. 

Vad är momme och hur jämförs kvalitén?
Eftersom ett sidentyg har så många tunna trådar går det ej att använda trådtäthet som mått för sidentyg. Istället används viktangivelsen momme, mm. När du jämför sidenpriser bör du tänka på momme, ju högre mm desto bättre sidenkvalité och längre hållbarhet, våra konkurrenter använder generellt mycket tunnare och mindre hållbara kvalitéer men till högre priser!    

  • lakan runt 10 är vår lättaste resekvalité
  • lakan runt 16 momme är vår mer hållbara & lyxiga kvalité för hemmabruk

Siden Selmas olika lakanskvalitéer:

Habutai standardkvalité
Känt som det klassiska sidentyget. Slätvävd mjuk tuskaftväv. Medelglansig.

Sandtvättad kvalité
Matt kvalité där habutai skonsamt har tvättats till den unika sandtvättade känslan. 

Satinväv

Satin är ett vävsätt som ger mycket glansiga och lena ytor. Kvalitén är den mest friktionsfria och är underbart len och mjuk. Våra örngott i satin är extra bra för att skydda hud & hår.  

Varför sova med sidenörngott? Vad är sidenörngott bra för? 

Utöver att det är otroligt skönt minskar våra blanka sidenkvalitéer också hårslitage och sovrynkor. Siden är därför perfekt när man försöker spara ut håret eller behålla en hög kvalite utan brutna hårstrån.  Satin är vår blankaste kvalité & är därför absolut lenast för hud & hår. Alla våra örngott är i 100% siden av finaste mullbärssilke även kallat haspelsilke.

 Våra sidenörngott i satinväv är utan att överdriva faktiskt världens lenaste och mest friktionsfria örngott! Mullbärssilke är världens längsta & lenaste fiber samtidigt som satin är materialets blankaste vävsätt. Örngottet minimerar därför friktionen mot huden och minskar därav sovrynkor och avbrutna eller skadade hårstrån! Helt naturligt & underbart skönt!

Sidenscrunchie TOFS I SILKE - Sidentofsar i regnbågens färger!

Rosa sidentofs, sidenscrunchie i rosa. Motverkar hårslitage & minimerar friktion!

sovisiden

  

HANDDUKAR

Våra platsbesparande resebadlakan & handdukar förenklar varje dag på gymmet, stranden & vandringen! Tar lika liten plats som en apelsin! Se våra resebadlakan här! 

   
Råsiden
100% siden av helt obehandlat silkesmaterial.  
resebadlakan_rasiden

Naturviscose
Cellulosamaterial med stor uppsugningsförmåga och mycket kort torktid. 

 badlakan_res

 

råsiden

VASALOPPET I SIDEN

Att sporta & uppleva vintern med siden närmast kroppen är suveränt! Den 28 februari åkte Anna & Selma från Siden Selma tjejvasan med sidenunderställ som första lager närmast huden och temperaturreglerande är bara förnamnet! När vi svettades i spåren andades sidenet otroligt bra, vi torkade snabbt och höll oss samtidigt varma. Maria som också åkte med oss hade en funktionströja i polyester närmast huden blev istället kallsvettig och dyblöt. Upplev naturens funktionsmaterial, friktionsfritt, temperaturreglerande och fantastiskt skönt! 

* Friktionsfritt - eftersom silkefibern är så lång är den alltid mjuk och len mot din hud. Detta märks särskilt om man är känslig eller när man ägnar sig åt nötande sporter eller långdistansträning. 

* Temperaturreglerande - silkefibern släpper igenom fukt otroligt effektivt men behåller samtidigt värme i luftlagren.

* Värmer även i vått tillstånd  

* Vid vintersport i kyla rekommenderas 3 lager för optimal funktion, siden närmast, ett isolerande mellanlager & vindtätt ytterst! 

 

SIDEN SELMA PÅ SIDENVÄGEN I 25 ÅR

Sjökapten Eriksson åkte för första gången till Kina med Anna & Selma 1989. En frusen dag i Peking upptäcktes sidenlångkalsongerna av en äventyrlig slump. Genom ett stort intresse för naturmaterial och kunskaper om export utvecklades Skandinaviens största sidensortiment av en kylig dag på andra sidan jordklotet. 

Siden Selma är ett familjeföretag som importerat siden av högsta kvalité från samma leverantörer i över 30 år. Vi köper siden från provinserna där det producerats silke i tusentals år och med Skandinaviens största sidensortiment fortsätter vi att gå vår egen väg. Alltid med miljö, arbetsvillkor och priskonkurrens i åtanke.
Välj sidenoriginalet med kvalité och känsla!

EKOLOGISKT VILDSILKE

I ett fantastiskt samarbete med K.A. Almgren och ett statligt indiskt projekt för kvinnor på landsbygden presenterade Siden Selma för första gången ekologiskt certifierat vildsilke. 

Vi var tillsammans med  K.A. Almgrens först i norra Europa med rättvisemärkt produktion av en Indisk kollektion framtagen under helt naturliga förhållanden ute bland berg och skogar på den indiska landsbygden! Ett delvis statligt projekt som gynnade indiska kvinnor och familjer på landsbygden.  

RUBEN MADSEN MED UTRUSTNING I SIDEN PÅ SYDAMERIKAS HÖGSTA BERG

Har du också svårt att tro att dina bekväma sidenlångkalsonger kan vara lika bra när det är riktigt kallt? En erfaren äventyrare Ruben Madsen testade sidenutrustningen upp på Aconcagua, Sydamerikas högsta topp med temperaturer ner till -40 grader celsius! Äventyraren Ruben Madsen tog sig fantastiska 5200 m över havet iförd sidenunderställ från oss! Siden Selma gratulerar till den stora prestationen och är mycket glada och stolta över det positiva han rapporterat om materialets funktion under dessa extrema förhållanden! 

Se mer av Rubens äventyr i sidenunderställ & bestigningen av Aconcagua här! 

sidenunderställ i naturens funktionsmaterial. Vandra & res i siden!