Skötselråd & tvättråd för siden

sidentvätt
Skötselråd & tvättråd för siden. Tvätta ditt siden rätt för optimal hållbarhet och mjukhet!

Instruktion sidentvätt - använd alltid enzymfritt tvättmedel!
Tvätta inte siden för ofta, häng istället luftigt och vädra efter användning. Siden håller sig fräscht länge! Välj alltid en ledig storlek för bästa hållbarhet och för optimal temperaturreglering så att silket ska kunna växla mellan att värma och svalka.

Det mesta av SidenSelmas siden går att maskintvätta som mild fintvätt, 30-40°, med ett milt, alltid enzymfritt tvättmedel. Använd gärna marseilletvål tex Siden Selmas marseilletvål eller Almgrens tvättvål som båda är av marseilletyp. Läs alltid tvättinstruktionerna i plagget! Använd ej pulvertvättmedel, hårschampo eller diskmedel.

Blanda aldrig vitt siden med andra färger och färgsortera noga. Eftersom vi använder mild färgfixering av miljöhänsyn kan plaggen släppa färg vid tvätt. Du behöver inte tvätta dina sidenprodukter före användning. Använd gärna en tvättpåse.

Instruktion för maskintvätt med tvål
Tvätta i högst 30-40grader, gärna fintvätt. Vid maskintvätt med sidentvålarna har man nytta av ett tvålnät. Då läggs tvålen i tvålnätet och placeras sedan i tvättmedelsfacket. Observera att kulan på tvålnätssnöret hängs utanför tvättmedelsluckan. På så sätt åker inte hela tvålen ner i trumman.

Vattnet som vanligen spolar ner tvättmedlet spolar på detta sätt av tillräckligt mycket utav tvålen för att göra tvätten ren! Det blir i själva verket lättare att tvätta siden än andra material eftersom tvättmaskinen sköter doseringen!

Annars går det även att riva små flingor av tvålen ner i tvättmedelsfacket eller tvättvattnet.

Siden är ett starkt material när det sköts rätt. Ett plagg av långfibrigt mullbärssiden kan användas länge utan att förlora sin skönhet om det sköts och tvättas varsamt.

Stryka siden - skötselråd kring strykning av plagg och produkter i silke
Mycket siden går att stryka men det finns många olika typer av silke och många kvalitéer. Det mesta av Siden Selmas sidenkläder går att stryka försiktigt och om ett sidenplagg kan vattentvättas kan det ofta strykas. När det gäller strykning av siden är ånga ofta bra. Olika ångmaskiner kan stryka utan att plagget behöver pressas av ett strykjärn utan kan strykas hängandes så att eventuella veck smidigt kan ångas bort. Stryk gärna satin på den matta oglansiga sidan. 

Restips strykning av siden:  Ångstryk sidenblusar genom att hänga på galge över vattenkokaren i hotellrummet eller i badrummet när någon duschar varmt.  Vattenkokarens ångor slätar ut eventuella veck från att ha fraktats i bagaget på ett skonsamt och effektivt sätt! Ett tips är att rulla plagg när du reser istället för att vika, på så sätt minimeras veck! 

SNABBFAKTA skötselråd siden:

Tvätta inte siden för ofta

Vädra gärna luftigt istället för att tvätta. Siden håller sig fräscht mycket längre än andra material tack vare att silkesfibern är glatt

Välj alltid en ledig storlek för bästa hållbarhet och för optimal temperaturreglering så att silket ska kunna växla mellan att värma och svalka.

Använd ALLTID enzymfritt tvättmedel!

•Använd inte sköljmedel!

Läs instruktionerna på plagget

Glöm ej att färgsortera för att hålla färger klara

Mycket siden går att stryka, ånga brukar vara utmärkt, läs på plaggets skötselråd

Sköter man sitt vackra & sköna sidenplagg rätt är dett lätt att tvätta och använda siden!