Miljövänligt siden


Siden är ett fantastiskt skonsamt material både för din hud och miljön. Sidenselma använder alltid mullbärssiden, ett naturmaterial från mullbärsfjärilens silkeskokong. Siden kräver mycket lite resurser, tål inte kemikalier och är ett långsiktigt hållbart material. 
1. Siden är ett rent naturmaterial som är 100% biologiskt nedbrytbart. Inga plastpartiklar åker ut i haven som vid tvätt av syntetplagg.


2. Vi a
nvänder inga kemikalier utom milda EU-godkända färgämnen i samband med infärgningen.

3. Silkesfibern är glatt och därför smutsavisande, materialet behöver inte tvättas lika ofta som andra textilier. Det räcker oftast att bara vädra vilket sparar på material & miljö. Vid tvätt används föredragsvis en skonsam sidentvål. Detta minskar användningen av vatten, energi & kemikalier markant.

4. Vårt siden är obesprutat och självklart helt fritt från pesticider. Vid odling av exempelvis bomull krävs stora mängder bekämpningsmedel som skadar omgivningen. Siden & hampa är oerhört miljövänliga material.


5. Vi fraktar i princip alla våra varor med båt vilket är mer miljövänligt. Dessutom samfraktar vi självklart för att minimera utsläpp.


6. Siden är skonsamt att färga till skillnad från många andra tyger som kräver mycket kemikalier vid blekning och färgning. Dessutom erbjuder vi helt ofärgat & obehandlat naturvitt siden.


7. Vår design bygger på kvalité & känsla. Vi har hållbara produkter med tidlös design som kan användas länge. Istället för fast fashion och flyktiga trender erbjuder vi klassiska plagg lika stilfulla nu som om 10 år! 


8. Vi besöker löpande vår produktion och har samarbetat med samma leverantörer sedan ca 30 år tillbaka där vi genom våra långa relationer på samma platser ser till att arbetsförhållandena och lönerna är goda samt skäliga.

9. Siden har ett relativt lågt ”carbon footprint” det vill säga koldioxidutsläpp. Produktionen av siden skyddar även mullbärsträd som minskar mängden koldioxid i luften. Dessa träd är väldigt tåliga mot luftföroreningar, dessutom har de många blad och lång livslängd vilket är den optimala typen av träd för att minska mängden koldioxid i luften!


10. Siden är otroligt skonsamt för huden. Det är världens lenaste naturfiber och otroligt allergivänligt (100% hypoallergeniskt). Vi säljer barnkläder & därför är det extra viktigt för oss att vara hudvänliga & kemikaliefria.

vad är sidenfakta & information om siden och silke. Sidenskola & handbok om siden!

 

 

Vi arbetar omfattande med miljösäkring i all vår produktion nu och ända sedan starten på 80-talet då det verkligen inte pratades om miljö på samma sätt som det görs idag. Silkesfiberns struktur och till viss del känslighet innebär att materialet inte kan behandlas som andra material och är därför i sig ett bättre miljöval än många andra textilfiber. Vi tycker därför att det är viktigt att våra kunder och andra materialintresserade också uppmärksammar hur materialet i sig är bättre för miljön.